HACCP -Usposabljanja iz higiene živil
Za člane sekcije gostincev in živilcev OOZ Koper organiziramo
Usposabljanja iz higiene živil in HACCP sistema ter označevanje alergenov s pisnim preizkusom
v ponedeljek, 25. aprila 2016 ob 10. uri,
v zeleni dvorani Obrtniškega doma, Staničev trg 1, Koper
Na podlagi zahtev Uredbe (ES) 852/2004 o higieni živil (poglavje XII: Usposabljanje) lahko v proizvodnji ali prometu z živili delajo le osebe,
ki v praksi izkazujejo znanja o higieni živil, pridobljena s strokovno izobrazbo za delo in/ali z dodatnim usposabljanjem za delo z živili.
Vsi, ki delajo z živili in so zato odgovorni za varnost živil, morajo biti primerno usposobljeni za delo in seznanjeni z načeli dobre prakse za delo, ki ga opravljajo. To ravno tako velja za študente, dijake. Nosilec živilske dejavnosti pa je odgovoren za to, da so osebe, ki delajo z živili v njegovi živilski dejavnosti, ustrezno usposobljene za svoje delo tako, da jim daje ustrezna navodila, jih nadzira ipd. Nosilec živilske dejavnosti sam presoja o načinu usposabljanja. Lahko ga zagotavlja v obliki internega usposabljanja, z organizacijo programov usposabljanja, predvsem pa delavce seznanjanja s smernicami, če se te uporabljajo. Program strokovnega izobraževanja • Zakonodaja na področju higiene živil • Živila kot dejavnik tveganja, ki lahko ogrožajo zdravje potrošnika • Nalezljive bolezni – prenos in ukrepi za njihovo preprečevanje • HACCP sistem v praksi: – Načela in prednosti – Preventivni oz. kontrolni ukrepi ter korektivni ukrepi – Spremljajoči higienski programi, dobra higienska in proizvodna praksa – Uporaba smernic dobre higienske prakse ali lastnega načrta na osnovi HACCP načel – Zagotavljanje sledljivosti živil v gostinskih in živilskih obrati – Obveznosti prevoznika pri prevozu živil (registracija živilskega obrata, obvezna dokumentacija, čiščenje …) – Zagotavljanje potrebnih informacij o živilih potrošnikom pri označevanju alergenov in snovi, • Lastna pridelava živil v malih količinah v gostinskih obratih • Informacija o obveznosti označevanja hranilne vrednosti na predpakiranih živilih • Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji s strani Uprave za varno hrano in kako jih uspešno odpraviti. Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor. Trajanje predavanja: 4 šolske ure Cena: Za člane zbornice s poravnano članarino znaša participacija 15,00 EUR (DDV vključen), preostali del do polne cene krije članom zbornica. Za morebitne zunanje udeležence je cena 50,00 EUR (DDV vključen). Prijave: Plačilo: Rok prijave: |
Comments are closed.